399 recente inschrijvingen
Online veilig en discreet vreemdgaan en polyamorie in Nederland en Belgie

Unieke weg-is-weg garantie

Heb je je match gevonden? Het opheffen van je profiel is eenvoudig. En alles dat met jou te maken heeft verdwijnt van Intimatch, en daar gaan we ver in...

Lees meer

Sympathieke SGP campagne tegen vreemdgaan?

Politiek leider van de SGP Kees van der Staaij presenteerde recentelijk in de latenightshow Pauw zijn plannen voor een campagne tegen vreemdgaan en overspel. Volgens eigen zeggen wil de SGP via crowdfunding een publiekscampagne financieren om duurzame liefde en trouw te promoten. Op het eerste gezicht een sympathiek initiatief maar voorzichtigheid is geboden.

Vraag het de gemiddelde Nederlander en een overgrote meerderheid zal antwoorden vreemdgaan immoreel en verwerpelijk te vinden. De kans is echter groot dat dit beeld op zijn minst vertekend is, omdat overspel zich per definitie in het geheim afspeelt. Een eerlijk antwoord is dus nauwelijks te verwachten. Ondanks dat de meerderheid van de bevolking het met de doelstelling van de campagne eens lijkt te zijn, lijkt het dus toch legitiem (uit het oogpunt van de SGP) om iets dergelijks op te starten. Bovendien valt er weinig in te brengen tegen tips zoals ‘maak tijd voor elkaar’, ‘doe iets leuks’ en ‘denk aan de kinderen’ (zie RTL Nieuws).

Waarom dan toch vraagtekens bij deze actie plaatsen? Als we even het gebruikelijk politiek opportunisme van de aankondiging vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen vergeten, blijft er nog het ongemakkelijke gevoel van betutteling, dogmatisme en beperking van persoonlijke vrijheid over.

De eerste vraag die gesteld moet worden is waarom de SGP tegen vreemdgaan is. Het antwoord is snel te vinden bij de SGP zelf, als we even opzoeken wat het standpunt op het gebied van echtscheiding is. We lezen daar onder andere:

Het huwelijk is een verbond voor het leven. Van de huwelijkspartners wordt trouw gevraagd: je kunt niet zomaar van elkaar af omdat je de ander serieus neemt. In het huwelijk van hun ouders krijgen kinderen een levende illustratie van het belang van deze trouw. Voor hun vorming is dat van groot belang. Echtscheiding is daarom voor ouders en kinderen een pijnlijke zaak. (bron: www.sgp.nl)

Vreemdgaan is voor de SGP het begin van het einde, omdat het kan leiden tot echtscheiding en dat is niet iets wat in de christelijke kerk thuis hoort (van dezelfde site):

Aan de basis van het gezin staat het huwelijk. Het is een belangrijk onderdeel van de orde in de schepping die we in ere moeten houden. God Zelf heeft het huwelijk ingesteld en bedoeld als een levenslange verbintenis tussen man en vrouw. Hieruit volgt dat een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet de bedoeling kan zijn. Zo’n relatie is een kunstmatige constructie. (bron: www.sgp.nl)

Vreemdgaan is dus ongewenst omdat u daarmee uw huwelijk op het spel zet en het huwelijk is bedoeld als een levenslange verbintenis. Waarom? Dat hoeft, zoals gebruikelijk, niet beantwoord te worden: God wil het nu eenmaal zo. Veel gevaarlijker is natuurlijk dat op dezelfde gronden het homohuwelijk afgewezen wordt. In die zin is het thema ‘vreemdgaan’ een veilige keuze voor de campagne. Vervang vreemdgaan door echtscheiding of homohuwelijk en ineens is het initiatief niet zo sympathiek meer. Wat er zou gebeuren als iemand, op een dergelijke manier, ons zou proberen te overtuigen van de leefregels die in de Koran gepropageerd worden? Nederland zou te klein zijn!

Vreemdgaan of overspel is van alle tijden en alleen daarom al verdient het een meer genuanceerd oordeel dan een simpele afwijzing op grond van welk gebod dan ook. Hoe sympathiek de SGP campagne ook mag lijken, het is belangrijk om je bewust te zijn van de achtergronden en de denkbeelden die daarbij horen.


Een geheime liefde erbij of ernaast | Polyamorie en dating | Vreemdgaan en datingsites | Niets betalen voor een dating of vreemdgaan site lijkt mooi, maar...

Inschrijven
Ik ben een vrouw, ik zoek een man
Inschrijven
Ik ben een man,
ik zoek een vrouw
“Dat middagje, elke week, ons bankje... ik zou niet meer zonder kunnen.”
Premium Membership gratis voor vrouwen